NOTÍCIES

El Clúster català de la moda MODACC participa en tres grans projectes europeus aquest 2024

Clúster Català de la Moda (Modacc)

El Clúster Català de la Moda (Modacc) inicia l’any 2024 participant en tres grans projectes europeus relacionats amb el món de la moda, gràcies al finançament de quasi 892.683 € obtinguts de fons de la Unió Europea.

Les tres iniciatives són, en primer lloc, el projecte Transitions, que té per objectiu repensar el sistema formatiu d’ensenyament professional i superior en l’àmbit dels professionals del disseny; el projecte Fashion Forward centrat en els nous canvis legislatius europeus en matèria de gestió de residus tèxtils; i el CRAFT-IT 4SD (Craft revitalization Action for future-proofing the transition to innovative tecnologies for sustainable development) que ajudarà a la transició cap a l’economia circular a les empreses i artesans del sector de les indústries del disseny dels territoris europeus rics en patrimoni cultural i tradició tèxtil. Aquestes iniciatives situen al clúster català de la Moda com un dels agents europeus clau en relació amb els coneixements i eines necessàries per a donar suport a la transformació sostenible de la indústria de la moda.

Més enllà d'aquests tres projectes europeus, el Clúster Català de la Moda preveu participar en més de 20 projectes d'àmbit nacional, d'entre els quals destaquen el projecte Postex que preveu mobilitzar una nova cadena tèxtil circular a Catalunya, diversos projectes pilot d'experimentació amb intel·ligència artificial aplicada al disseny de productes de moda o l'experimentació amb tecnologies per implementar el futur passaport Digital de Producte.

Per aquest any 2024, Modacc preveu continuar apostant per la transformació del sector en matèria de sostenibilitat, continuar fomentant les oportunitats de negoci a escala internacional i també, preveu fer una gran aposta per la promoció de la innovació de la moda catalana mitjançant col·laboracions amb altres sectors creatius, empreses emergents de tecnologia i centres de coneixement, posant el focus en la transformació digital i en l'impuls de projectes innovadors que redefineixin la manera com es concep i s'experimenta la moda. En aquest sentit, David Garcia, director del Clúster Modacc afirma: "Estem en un moment de transformació apassionant. Les noves regulacions europees impulsaran un sector de la moda més sostenible i la digitalització un sector més competitiu. Els dos aspectes combinats facilitaran l'aparició de nous models de negoci i noves formes de relació amb el consumidor".


Creix la massa social Modacc
Tenint en compte els nous associats que es van adherir al clúster el passat 2023 i les noves empreses que s'han inscrit aquests primers mesos de l'any, Modacc disposa actualment gairebé 150 empreses associades de tota la cadena de valor de la indústria de la Moda. D'entre les noves incorporacions destaquen les marques Bohodot, BCome, Paloma Wool, Rita Row, Wouf, All that she loves i Inèdit, entre d'altres.


Enguany, el Clúster ha afegit entre els seus serveis una quota especial per empreses emergents. A través d'aquesta iniciativa Modacc busca fomentar el creixement de noves empreses al sector i oferir-los suport a través de les diferents eines de què disposa el Clúster. L'atelier barceloní Natalie Capell, és un exemple d'empresa emergent associada a Modacc.


El projecte TRANSITIONS

El projecte, que forma part del programa europeu ERASMUS+, és dirigit per la facultat de disseny i enginyeria Elisava, en col·laboració amb clústers i entitats educatives d'Itàlia, Suècia i els Països Baixos, revolucionarà la manera com es formen els futurs professionals del disseny, ja que el sistema educatiu s’adaptarà totalment a les demandes canviants de l'economia i la indústria de la moda.


El projecte consisteix a desenvolupar una metodologia d'aprenentatge nova i un currículum innovador que integren la teoria amb la pràctica, promovent un aprenentatge compartit entre professionals i estudiants. A través dels anomenats TRANSITION LABS que es duran a terme a cadascun dels països participants durant els mesos de febrer i març, s’abordaran desafiaments clau com el “design for disassembly”, la transició cap a materials sostenibles i circulars, i la reducció de residus, amb l'objectiu d'impulsar la sostenibilitat a la indústria del disseny.


Fashion Forward

El projecte, liderat per MODACC, té un triple objectiu: transformar els sectors tèxtils en un model circular i sostenible, adaptar-se als nous canvis legislatius europeus en gestió de residus i promoure l'ús de materials reciclats a les col·leccions de moda.


Fashion Forward compta amb la participació activa d'associacions empresarials, entitats públiques i empreses privades de Catalunya, Galícia, Nord de Portugal i Sud de França. Des de l’organització es proporcionarà assistència a les empreses en l'adaptació a les noves regulacions, es brindarà orientació i suport per complir les exigències legals i es facilitarà l’adopció de pràctiques més sostenibles. A més, se sensibilitzarà els ciutadans sobre la importància d'un consum responsable en la moda i una gestió adequada dels residus post consum. El projecte guiarà les administracions públiques en la comunicació efectiva de les noves regulacions, assegurant que la informació arribi de manera clara i directa als públics clau. Entre les accions planificades s'inclouen activitats lúdiques a les escoles per fomentar la consciència ambiental des de primerenca edat, campanyes publicitàries dirigides a la ciutadania en general i projectes pilot a empreses que impulsin la implementació de tecnologies per al reciclatge i la gestió de residus, així com l’adopció de pràctiques productives més sostenibles.


CRAFT-IT 4SD (Craft revitalization Action for future-proofing the transition to innovative tecnologies for sustainable development)

Aquest projecte innovador té com a objectiu principal promoure la transició cap a l'economia circular a les indústries del disseny europees, fusionant tècniques artesanals tradicionals amb tecnologies digitals emergents. A través de pilots a diversos països europeus, CRAFT-IT4SD facilitarà la co-creació entre artesans, dissenyadors i empreses, impulsant així la innovació i la sostenibilitat en el sector.


La Aarhus University de Dinamarca lidera el projecte CRAFT-IT4SD, finançat per HORIZON EUROPE, i que compta amb la participació d'universitats i clústers de Dinamarca, Finlàndia, Suècia, Romania, Holanda, Alemanya i Catalunya.

Recursos

Comparteix-lo!

DESTACATS

NOTÍCIES RELACIONADES

Modificar cookies